València, Gijón, Vitòria, Fuenlabrada, Logronyo i Valladolid emprenen el projecte “Ciutats Connectades” sobre mobilitat

Dos milions d’habitants, els dos milions que resideixen a València, Gijón, Vitòria, Fuenlabrada, Logronyo i Valladolid es beneficiaran del projecte Ciutats Connectades, la plataforma de primera referència a nivell nacional per a la implantació, desenvolupament i innovació de la mobilitat urbana a les ciutats, servint alhora d’eina per als ajuntaments i posant al centre del projecte la seguretat i simplificació de l’eina per al ciutadà. A aquesta xifra de beneficiaris s’hi sumaran els visitants d’aquests municipis. El projecte presentat a Valladolid pels representants de les sis ciutats és una solució innovadora a nivell estatal, que s‟adequarà a les necessitats reals de cada municipi i que estarà oberta a la incorporació d‟altres capitals.

Gràcies a aquesta iniciativa les ciutats associades derroquen límits administratius i geogràfics perquè pertanyen, a més, a sis Comunitats Autònomes diferents -Comunitat Valenciana, Astúries, País Basc, Madrid, La Rioja i Castella i Lleó- per oferir solucions reals als qui viuen en aquests llocs . De fet, les persones formaran part d'”una gran ciutat” perquè amb aquesta solució els veïns que es desplacin a qualsevol ciutat de la xarxa “se sentiran com a casa”.

El projecte l’ha presentat l’alcalde de Valladolid, Óscar Puente; Gorka Urtaran (alcalde de Vitòria); Pablo Hermoso de Mendoza (alcalde de Logronyo), Ana González (alcaldessa de Gijón); Giuseppe Grezzi (regidor de Mobilitat Sostenible i Espai Urbà de València), i Ana María Pérez Santiago (tinent d’alcalde i regidora de Desenvolupament Urbà Sostenible de Fuenlabrada). A l’acte també hi han assistit representants de tots els ajuntaments associats i els regidors Manuel Saravia (Planejament Urbanístic i Habitatge), Luis Vélez (Mobilitat i Espai Urbà) i Charo Chávez (Innovació, Desenvolupament Econòmic, Ocupació i Comerç).

Un exemple de la vostra aplicació

Un ciutadà de Valladolid, un cop registrat a la plataforma i associat un mitjà de pagament, podrà autoritzar el vehicle per accedir a la ZBE (Zona de Baixes Emissions), comprovar l’estat del trànsit, agafar un autobús gestionat per AUVASA o llogar una bicicleta del sistema públic.

L’endemà, si viatja a Logronyo, no necessitarà cap alta nova i podrà accedir a la ZBE de la capital de La Rioja si el seu vehicle compleix les característiques pròpies de la ZBE de Logronyo.

A més, en un altre viatge a València, podrà pujar a l’EMT (Empresa Municipal de Transports) o llogar una motosharing de la capital valenciana. Tot això, podrà fer-ho sense donar-se d’alta a cap altra plataforma, amb suport general i propi de cada operador i s’aplicaran les tarifes més econòmiques al tipus d’usuari i la forma de desplaçament, amb postpagament garantit. Tot plegat en una única aplicació, amb un sol registre i amb un únic mètode de pagament, que simplificarà els tràmits per als viatgers.

L’alcalde de Valladolid, Óscar Puente, ha elogiat el nou model de col·laboració entre ciutats, en què s’avança en solucions comunes: “I aquesta nova realitat la tenim molt present les ciutats que ens hem embarcat en aquest projecte. Per això, ens proposem desenvolupar aplicacions tecnològiques destinades a impulsar noves formes de mobilitat sostenible ia fer més flexible i competitiu el transport públic. Això es traduirà en la reducció d’emissions contaminants, una major eficiència. energètica en els desplaçaments, un ús més equitatiu de l’espai públic -que segueix molt desnivellat a favor del vehicle privat- i la reducció del nombre d’accidents, per citar només alguns dels avantatges que comportarà la posada en marxa d’iniciatives com la que avui presentem”.

El projecte -amb un pressupost de 27,7 milions d’euros- està presentat a la convocatòria dels fons europeus al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d’Espanya i té un període d’execució de 31 mesos. Estarà finalitzat el juny del 2024. En concret, figura als anomenats fons Next Generation del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, dins del Programa d’Ajuts a Municipis per a la Implantació de Zones de Baixes Emissions i la Transformació Digital i Sostenible del Transport Urbà.

La meta fonamental és el desenvolupament i la implantació d’una plataforma digital multiciutat, en codi obert, per a la captació, processament i explotació de dades de mobilitat de forma integrada i interoperable. Proveirà de diferents serveis de mobilitat urbana i gestió de la mobilitat de manera coordinada, incloent-hi la gestió conjunta de les transferències monetàries amb els usuaris.

Els àmbits dactuació:

  • Ciutats: una plataforma centralitzada per a la planificació, estudis i presa de decisions a temps real. Governança basada de dades i experiències similars a ciutats semblants. Planificació de viatges amb criteris de sostenibilitat.
  • Operadors: contacte digital amb l’usuari i dades en temps real, ajustament de l’oferta basades en dades globals, unificació tarifària i gestió del postpagament centralitzada.
  • Usuaris: informació en una sola app, oferta en temps real, planificació de viatges, obtenció del millor preu possible, adaptació al tipus d’usuari i 100% accessible.

El desenvolupament d’una plataforma única i comuna per a les ciutats de Valladolid, València, Vitòria, Logronyo, Gijón i Fuenlabrada serà el naixement d’un nou paradigma de col·laboració i desenvolupament sostenible on poder avançar en solucions amb un estàndard comú, compartint despeses en desenvolupament, comparant situacions entre ciutats similars, escalable i replicable a la resta de ciutats que vulguin incorporar-se a aquesta xarxa.

Tot i la magnitud i la complexitat tecnològica del sistema, garantirà l’accessibilitat a tota la població. Per exemple, les persones amb dificultat d’accés a les tecnologies, persones grans o simplement amb dificultats visuals estaran ateses amb aquest sistema.

A més, aquesta eina marcarà una fita en la investigació i el desenvolupament per al sector privat i fomentarà la innovació de proveïdors de servei de mobilitat, proveïdors TIC, empreses normalitzadores, etc.

Plataforma oberta centrada en la utilització

L’ús, la senzillesa, l’accessibilitat i la navegació intuïtiva s’aplicaran amb un equilibri entre la millor experiència de la persona usuària habitual -generalment més jove- i la menys habitual d’aquest tipus de dispositius -persones grans i/o amb algun tipus de discapacitat, generalment de visió- procurant assolir al major nombre possible de viatgers.

Aquesta plataforma, de fàcil accés i única a Espanya, serà la columna integradora de tots els serveis de transport públic tradicionals de les ciutats associades al sistema i nous serveis de mobilitat compartida que es vagin incorporant a les localitats. Es tracta d’un projecte pioner on es generarà una plataforma de codi obert amb possibilitat d’integrar qualsevol ciutat o mode de transport que es vulgui adherir a la xarxa.

La disponibilitat de noves aplicacions tecnològiques permetria fer més flexible i competitiu el transport públic i noves formes de mobilitat sostenible, fomentant-ne l’ús davant del vehicle privat. En termes generals, això es traduirà en menys emissions contaminants, més eficiència energètica en els desplaçaments, menys ús de l’espai públic i, en conseqüència, fins i tot es reduirà la sinistralitat.

A més, la plataforma permetrà la integració amb la resta dels serveis bàsics de transport, operats, gestionats o relacionats amb l’Administració pública corresponent:

  • Taxi.
  • Serveis ferroviaris de caràcter urbà i interurbà.
  • Bus Interurbà
  • Bicicleta Pública

La simplificació, tenint en compte l’experiència de les persones usuàries, és la premissa fonamental de què neix aquest projecte. La necessitat d'”integrar en una sola APP qualsevol mode de transport i sense importar la ciutat on estiguis” és eix central del qual parteix qualsevol decisió a prendre.